keyboard_arrow_down

UV-beskyttelse

UPF

Hvad betyder UPF?

Når vi på hjemmesiden bruger udtrykket UPF er det en forkortelse af "Ultraviolet Protection Factor", som på dansk betyder "ultraviolet beskyttelses-faktor".

UPF siger altså noget om, hvor meget produktet beskytter mod solens UV-/ultraviolette stråler.
Det er disse stråler fra solen, som bruner huden, men som også både skader og kan forbrænde huden. Særligt børn, som har finere og mere sensitiv hud end voksne, bør ikke opholde sig i sol uden at være tildækkede eller på anden måde beskyttede.

Sommerhatte til børn er en god måde at beskytte de små på, og hos mpDenmark er de mærket med UPF50. Sommerhattene har enten modtaget en særlig behandling/imprægnering på stoffets overflade eller er produceret af metervarer med en vævning, der i sig selv gør, så hatten opnår UPF50. Metervarerne, der er brugt til produktion af vores sommerhatte har altså været sendt til test for UV-stråling, hvor de her har opnået beskyttelsen UPF50.

Hvad betyder tallet efter?

UPF har som regel et tal efter sig som eksempelvis her på siden, hvor vi bruger UPF50, og det betyder, at hver gang 50 stråler fra solen rammer stoffet på vores sommerhatte, er der 1 stråle, der trænger igennem. Ligeledes hvis et produkt har UPF20, trænger 1 stråle igennem for hver 20 stråler. Jo højere tallet er, jo større beskyttelse er der altså.

Man kan nemt selv udregne, at UPF50 beskytter mod 98% af solens stråler.
Det kan man, da der ved 50 stråler, trænger 1 stråle igennem, hvilket vil sige, at der ved 100 stråler dermed trænger 2 stråler igennem. Altså trænger 2% af solen uv-stråler igennem, hvilket betyder, at de resterende 98% bliver blokeret. Det er en rigtigt god beskyttelse. 

Hvad er forskellen på SPF og UPF?

Mange kender formentlig udtrykket SPF, som er en forkortelse af "Sun Protection Factor". Det er denne betegnelse, vi ser på solcreme. SPF er en standard som bruges til at måle effektiviteten af solcreme. Her udregnes det på en anden måde. Man siger, at SPF30 eksempelvis forlænger den tid, det tager for dig at blive solbrændt med 30 gange. SPF15 forlænger tiden med 15 gange osv. Det er altså et udtryk for, hvor meget længere man kan opholde sig i solen uden at blive solbrændt sammenlignet med, hvis man ikke havde solcreme på.

SPF siges også kun at beskytte mod de af solen stråler, der hedder UVB (medmindre andet er skrevet på produktet), hvorimod UPF som udgangspunkt både beskytter mod solens UVA og UVB stråler.

Hvis du bader/sveder vil SPF/solcreme blive vasket af din hud, og beskyttelsen afhænger dermed af, at man påfører nye lag for at få den fulde effekt. UPF i mpDenmarks hatte bliver ikke umiddelbart vasket af, og slet ikke hvis det drejer sig om stoffets vævning. Man kan altså regne med beskyttelsen selv efter megen brug.

Udvalgte sommerhatte fra mpDenmark

keyboard_arrow_up